Skydda din trädgård mot sniglarna
Sniglar är bland de vanligaste skadedjuren vi har i trädgården. I Sverige finns omkring 20 arter som tillhör tre olika familjer; skogs–, köl–, och masksnigel. Den mest ogillade är väl kanske den beryktade mördarsnigeln, även kallad spansk skogssnigel, som tar död på mycket i våra trädgårdar.
Sniglarna är som mest aktiva när dagstemperaturen är minst 8–10 grader och de visar sig vid mulet och småregnigt väder, och gärna vid skymning eller på natten. Sniglarna blir både snabbt stora och snabbt fler! Därmed är det bäst att börja bekämpa dessa trädgårdsplågor i tid. Det värsta är att bara på en sommar kan en enda mördarsnigel lägga så mycket som upp till 400 ägg!
Hur blir man av med sniglarna i trädgården?
Tyvärr finns det inte en tvärsäker och effektiv bekämpningsmetod, men det finns en hel del användbara tips som kan hjälpa dig med problemet!
1. Leta ägg
Snigelägg ser ut som runda gråvita pärlor. De är ca 3–4 mm stora och ligger i klumpar. En mördarsnigel brukar t.ex. lägga runt 30–70 ägg åt gången.
Titta under marktäckare, bräder, säckar och krukor för mördarsnigeln lägger sina ägg på jorden. Äggen kläcks efter två veckor. Då är mördarsnigeln knappt 1 cm lång. Efter fem veckor är den 5–6 cm och redan könsmogen. Kläm sönder äggen. Lättast krossas de i en plastpåse som du sedan slår med något hårt på.
2. Minimera gömställena
Sniglar trivs där det är mörkt och fuktigt. I komposten hittar de föda och där är det lätt att gömma sig. De finns också under marktäckare och under bråte, som bräder. Så börja med att ta bort allt bråte som ligger på marken. Har du stora problem med sniglar så undvik att täckodla med gräsklipp för sniglar stormtrivs under gräsklippet. I den mån man kan så vattna också på morgonen i stället för på kvällen.
3. Bekämpa med SnigelNIX
Som tur är finns det supereffektivt bekämpningsmedel också att ta till som SnigelNIX. Den innehåller ett naturliga ämnen som jäst, potatis och järnfosfat som får sniglarna att tappa aptiten, vilket leder till att de drar sig undan och svälter ihjäl. Tack vare sin unika sammansättning av naturliga ingredienser är SnigelNIX både snäll mot miljön och tuff mot sniglarna. Du kan använda det med gott samvete runt barn, husdjur och alla slags växter!
Använd SnigelNIX runt komposten, i växthuset och vid marktäckare och liknande, och fyll på regelbundet fram till frosten kommer. Applicera kornen i ett jämt lager runt växterna där sniglarna förekommer, gärna före regn eller bevattning för maximal effekt! Vill du veta mer om SnigelNIX kan du läsa här
4. Skapa en fälla
Gamla bil- eller entrémattor av gummi eller en bit heltäckningsmatta är suverän, men tyvärr ganska fula fällor. Lägg ut dem där du brukar se sniglar, under dagen söker sig sniglarna till fukten och mörkret under mattorna och sedan kan man vittja fällorna medan det är ljust.
Doftfällor, som nergrävda burkar med öl eller nässel- och hönsgödselvatten som sniglarna ska falla ner i och drunkna i, är ett gammalt knep. Fällan ska grävas ner i marken så att bara 2–3 cm sticker upp.
Alla fällor måste vittjas dagligen för att få effekt och sättas på ett avstånd av varandra på 10–15 meter.
5. Plocka och klipp
Har du enstaka sniglar, döda dem genom ett klipp med en gräs- eller häcksax. Klipp alldeles bakom huvudet. Eller lägg dem i en hink och häll kokhett vatten på dem. Salta inte ihjäl dem, det är en långsam och plågsam död för snigeln och inte bra för jorden.
Döda sniglar kan inte föröka sig, inte heller överlever de ägg som kan finnas i den döda snigeln.
6. Kolla nya plantor
Tag aldrig emot växter från någon som har mördarsnigeln i sin trädgård eller trädgårdsbutiker där du ser sniglar bland växterna. Kontrollera varje kruka, sniglar och ägg kan ligga i plantan.
Lossa växten från krukan och kontrollera jorden. Ska man vara extra noggrann sköljer man bort all jord från växten.
Summa summarum
Det finns alltså många användbara tips att prova på för att bli av med sniglarna från din trädgård. Det bästa är att för varje fångad snigel som hindras att övervintra, är potentiellt 400 sniglar mindre till nästa säsong!
Nu vi hoppas på god snigeljakt och att din trädgård håller sig fri från de glupska blötdjuren!
Försiktighetsåtgärder för användning
Använd insekticider på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.