Höst i trädgården
– Under hösten förbereder vi villan och gräsmattan inför vintervila!
Brukar du fixa och trixa i trädgården hela våren, för att sedan låta den förfalla strax efter årets sista grillning? Kom ihåg att både villan, uteplatsen och trädgården behöver omtanke även under hösten, för att du ska slippa börja om på nytt under våren. Här kommer några enkla tips som hjälper dig förbereda trädgården inför vintern:
Ta vara på Höstlöven
Krattar du ihop trädgårdens vackra löv och slänger dem i soppåsar? Sluta genast med det! Höstlöven är inte bara vackra att se på, de kan även användas på flera nyttiga sätt i trädgården. Löv isolerar jorden och skapar en miljö där maskar och andra smådjur trivs och kan fortsätta med sitt viktiga nedbrytningsarbete. Löven kan exempelvis användas som marktäckning i rabatter. Då skyddas jorden från kyla och kraftiga temperaturskillnader. Du kan även samla ihop löven och använda dem till en lövkompost. Låt dem då förmultna till en jordförbättrande mull som du sedan kan använda i trädgården eller i kruka. Detta är dock bara för den tålmodiga eftersom det kan ta två till tre år innan mullen är färdig att använda.
Igelkotten uppskattar att ha ett täcke att gömma sig under och både husdjur och barn kan såklart ha stor glädje av att leka i lövhögarna. Se dock till att löven inte ligger i ett för tjockt lager över gräsmattan, då kan det bildas mögel i mattan. Vill du inte kratta upp allt kan du istället köra över löven med en gräsklippare, då blir det blir mer finfördelat och löven bryts enklare ner.
Höststäda tak, uteplats och fasad
Se till att villan och uteplatsen är ren och fräsch innan vintern så du slipper få en chock när snön släpper på vårkanten. Plocka undan utemöblerna som gjort sitt för i år. Rensa hängrännorna från löv och skräp för att undvika översvämning eller isproppar i stuprören. Rengör även tak, trädäck och fasad från alger och påväxt. Alger och påväxt binder nämligen fukt och nöter på materialen. På vintern kan fukten exempelvis orsaka frostspräning på taket. För enkel och effektiv rengöring använd Tercol, kan användas under regnfria perioder fram till att frosten anländer.
Rensa och bekämpa ogräs
Ogräset fortsätter att växa ett tag till och vissa rotogräs fröar till och med av sig under vintern. Därför är det en god idé att fortsätta kampen mot ogräset och på så sätt undvika större problem i vår. Rensa ogräset i rabatterna och bekämpa envist ogräs mellan stenplattor och i grusgångar. OgräsNIX Trippel Effekt är en biologiskt nedbrytbar ogräsättika mot både frö- och rotogräs. OgräsNIX Trippel Effekt ger bäst resultat när medeldygnstemperaturen fortfarande är över 8°C.
Läs mer om att bli av med ogräs här!
Klipp gräsmattan sista gången inför vintern
Vid sista klippningen ska du inte klippa gräset för kort. En allt för kortklippt gräsmatta ger inget skydd under vintern och skadas därför lätt. Gräset får inte heller lämnas för långt, eftersom det då kan ge upphov till svamp och mögelangrepp. Lagom höjd är 4-5 centimeter. Det är väldigt viktigt att kniven/cylindern på din klippare är riktigt vass vid sista klippningen. Vi vill ha ett så bra snitt som möjligt så att gräsplantan inte behöver lägga energi på att reparera sig ovanifrån. Samla gärna upp klippet med en lövräfsa, det gör att du samtidigt luftar upp ytan. Efter att frosten anlänt bör du låta gräsmattan vara. Om du krattar eller går på gräset vid frost riskerar du att skada det, vilket kan leda till gula fläckar i mattan till våren.
Skydda gräset mot vintersjukdomar
Innan vinterns ankomst är det en god idé att vattna ut ett näringstillskott som Tergents Ferrogent över gräsmattan. Då stärker du gräsmattan och gör den motståndskraftig mot både mögelsvampsjukdomar och mossa. Järnsulfatet kan även ge din gräsmatta en mörkare färg. Det gör att gräsmattan absorberar mer solljus och lagrar kolhydrater inför vintern, så att den kan komma igång snabbare till våren.
Införskaffa skonsam halkbekämpning till gångar och uppfarter
Införskaffa ett lager med is och snö-smältningsmedel eller halkbekämpning så att du är redo när kylan slår till. Kom ihåg att du som villaägare är ansvarig för att se till att man kan ta sig säkert förbi din tomt utan risk för att halka. Reglerna för vad som krävs av dig är olika beroende på vart i landet du bor, så se till att hålla dig uppdaterade på vad som gäller hos dig.
Undvik salt då det kan skada växterna i närheten, slita på skor och underlag samt irritera djurens tassar. Tergents produkter för issmältning är skonsamma mot djur och underlag. Välj produkt efter hur kallt det blir just där du bor. Tergents isiOFF smälter is och snö ner till -10°C, sMELT smälter ner till -25°C och isNIX hela vägen ner till -50°C!
Vill du inte smälta snön kan du använda Tergents HalkNIX som är ett effektivt strömedel mot hala underlag, helt oskadligt för växter, djur, betong och avloppssystem!