halkbekämpning

Halkbekämpning utan salt

– Snällt mot både tassar och underlag


Onda och irriterade trampdynor är något många hundägare brottas med vintertid. Fläckiga skor och golv, samt rostiga bilar är också vanliga problem under vinterhalvåret. Det är vägsalt (oftast natriumklorid) som är boven i dramat. Som tur är finns det skonsammare alternativ.

Tassvänlig halkbekämpning

Vägsalt verkar uttorkande på tassar vilket leder till att sprickor bildas i trampdynorna. När salt sedan kommer in i sprickorna svider det och tassarna blir irriterade. Eftersom salt används på våra vägar, blir det svårt att undvika det helt. Men till sin egen gårdsplan, garageuppfart och liknande finns andra metoder för halkbekämpning. isiOFF är ett saltfritt is- och snösmältningsmedel bestående av karbamid (urea) som finns naturligt i urinen hos däggdjur. isiOFF är snällt mot tassar, ofarligt för människor och skonsamt mot underlaget. Ett annat tassvänligt alternativ är halkNIX som består av krossad lera (Leca) – helt utan salt eller kemikalier.  

Visste du att... Karbamid fungerar mjukgörande och är en mycket vanlig ingrediens i hudkrämer för människor.

Underlagsvänlig halkbekämpning

Natriumklorid har en relativt hög korrosiv verkan på bland annat metaller, sten och betong. Till skillnad från isiOFF är inte isNIX fritt från salt då det består av kalciumklorid, men det är trots allt skonsammare mot underlaget än natriumklorid som är mer korrosivt. Sammanfattningsvis kan sägas att både halkNIX och isiOFF är de snällaste alternativen för både tassar och underlag, men när det blir riktigt kyligt kan isNIX, som verkar ända ner till -50°C behövas!

Visste du att... Ju renare ett is- och snösmältningsmedel är, desto mindre risk är det att du får vita fläckar på skor och golv. isiOFF och isNIX har en koncentration på över 90%! Rena produkter = rena skor och underlag. 

OBS!
Använd inte isNIX på betongplattor eller andra gjutna ytor p.g.a. risk för frostsprängning. Välj då halkNIX eller isiOFF istället.

halkbekämpning

   

halkbekämpning