Silverfiskar- Så blir du av med dem
Silverfiskar är ett växande problem i våra hem. Särskilt långsprötad silverfisk har blivit vanligare. Även om silverfiskar i sig är helt ofarliga, så är de inte särskilt trevliga och den långsprötade silverfisken kan skada inredning och kära ägodelar.
Varför får man silverfiskar?
Generellt trivs silverfiskar bra i varma och fuktiga inomhusmiljöer, varför de ofta syns till i badrum, tvättstuga och kök. Några silverfiskar i badrummet är oftast inget att bry sig om, men om de håller till i vardagsrummet eller sovrummet kan det, enligt Anticimex, vara ett tecken på fuktskada. Silverfiskar lever av avlagringar i avlopp, men föredrar stärkelserik föda som papper och tyg.
Vad är skillnaden på den vanliga och den långsprötade silverfisken?
Till skillnad från den vanliga silverfisken, trivs den långsprötade silverfisken även i torrare miljöer som t.ex. köksskåp och skafferier. Eftersom de trivs där det är torrt och gillar stärkelserik föda kan de skada t.ex. tapeter, böcker, fotoalbum och kläder. Den långsprötade silverfisken är nästan dubbelt så stor som den vanliga silverfisken och kan bli längre än 20 mm. Du kan även urskilja den långsprötade silverfisken på de långa spröten och en mustachliknande borst.
Bli av med silverfiskar genom dessa knep:
Oavsett om det är den vanliga eller den långsprötade silverfisken du har att göra med, så gäller följande för att bli av med silverfiskar:
- Håll rent genom att dammsuga ofta i skrymslen och längs lister.
- Vädra rummet ordentligt så att fuktigheten minskar.
- Täta springor, sprickor och bakom lister.
- Undvik att låta kläder, böcker eller annat papper ligga på golvet under lång tid.
- Bekämpa silverfiskarna med MyrNIX!
Bekämpa silverfiskar med MyrNIX:
Det har visat sig att kiselgur verkar effektivt mot de långsprötade silverfiskarna. Kiselgur torkar ut ohyran, men är ofarligt för människor och husdjur. Tergents KRAV-godkända produkt MyrNIX består av 100% kiselgur och är registrerad för bekämpning av krypande skadeinsekter inom kategorin leddjur, exempelvis silverfiskar, myror och kvalster.
MyrNIX är det enda i Sverige registrerade bekämpningsmedlet mot krypande skadeinsekter, som inte innehåller nervgift. MyrNIX är därmed skonsammare för människor och husdjur. Dessutom kan skadeinsekter inte bli resistenta mot MyrNIX, till skillnad från bekämpningsmedel baserade på nervgift där resistens kan utvecklas på relativt kort tid.
Gör så här:
- Strö ut ett tunt lager (10-20 g/m2) på de platser där silverfiskar förekommer så att de inte kan undvika att komma i kontakt med MyrNIX.
- Beroende på angreppets omfattning och antal individer ger MyrNIX effekt inom 12-96 timmar.
- Sug upp ev. störande produktrester med dammsugare.
- Behandlingen upprepas vid behov.
Försiktighetsåtgärder för användning
Använd insekticider på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.
Insekticid klass 3 reg.nr: 4993
Vid större mängder kan det vara klokt att anlita ett saneringsföretag för att bli av med silverfiskar.