Ogräs, gul gräsmatta och mossaGrön gräsmatta igen efter torkan

Tergent tipsar om hur du återupplivar din gula gräsmatta och får den grön, frodig och redo för hösten!

Sommaren 2018 har torkan varit ett faktum och barn som växer upp idag kommer förmodligen måla gräset på teckningarna med den gula kritan ett tag framöver. Många har kanske gett upp arbetet med gräsmattan för i år, men sakta i backarna, gräsmattan har ett starkt rotsystem och klarar att återhämta sig från torkan, ofta snabbare än vad vi tror. Regnet är tillbaka i Sverige och gräsmattorna är redo att startas om och bli omskötta igen. Varför det, tänker du kanske, sommaren är ju snart över? Men det är viktigt att ta hand om gräsmattan även under sensommar och höst för att bibehålla en stark och frisk gräsmatta samt undvika problem till våren. Följ våra enkla tips och du får en grön gräsmatta som är redo för hösten och vintern!

Gödsla- sparsamt!

När marken fått sig en rejäl blöta igen är det dags att gödsla för att ge gräsmattan de bästa möjliga förutsättningarna och få den grön och frodig igen. Om du använder Greenkeeping Gräsgödsel Mossa & Ogräs eller GrönTrädgård Eco bör du använda en lägre dos (ca 2 kg per 100m²) än under vår och sommar för att undvika att skapa en jättetillväxt inför vintervilan. Detta är årets sista gödsling och ska helst ske någon gång under augusti månad.

Klipp gräsmattan- men inte för kort!

Du kan med fördel klippa gräsmattan men låt minst 1/3 av gräset vara kvar annars finns risk att det gulnar igen.

Vertikalskär mattan- men inte för djupt!

Genom att försiktigt vertikalskära mattan får gräsets lägre delar mer luft och ljus och växer således bättre. Skär inte för djupt eller intensivt denna tid på året utan avlägsna endast det översta lagret av gräsrester och mossa. Alternativt kan du lufta gräsmattan genom att samla upp gräsklippet efter den vanliga klippningen med en lövräfsa.

Vattna- kvällstid!

En grön och frodig gräsmatta kräver vatten. Vattna på kvällen eller morgonen när det är svalt och vattnet inte dunstar bort, använd helst regnvatten som du samlat i en regntunna.

Mossbekämpa!

När marken blivit blöt igen passar mossan på att föröka sig. Då finns risk att mossan, om gräset inte är tillräckligt motståndskraftigt, konkurrerar ut delar av gräsmattan. Om det finns mossa i gräsmattan kan du bekämpa det med MossNIX som snabbt och effektivt tar död på mossan.

MossaBekämpa mossan innan den tar över gräsmattan

Förebygg sjukdomar!

Förebygg mögel- och svampsjukdomar som kan angripa mattan under vinterhalvåret och stärk gräsmattans övervintringsegenskaper genom att vattna ut järnsulfat i din gräsmatta. Tergents järnsulfat Ferrogent löses enkelt i vatten och kan sedan spridas med vattenkanna.

Bekämpa ogräs!

Det är inte bara gräset som växer som resultat av regnet, även ogräset trivs och frodas nu. Gör dig själv en tjänst och bekämpa ogräset nu så slipper du tampas med ännu värre problem i vår. OgräsNIX Trippel Effekt går utmärkt att använda för att bekämpa ogräs på hårdgjorda ytor eller för punktmarkering av ogräs i gräsmattan. För bekämpning av ogräs i gräsmattan använd OgräsNIX Trippel Effekt i 3 L förpackning med spray/skum funktion och punktmarkera med en skumboll i varje enskild ogräsrosett. Applicera försiktigt och undvik spill på växtlighet som ska bevaras.

Bekämpa envist ogräs med OgräsNIX Trippel effekt