Banskötsel- Tips för Grönyteproffs!

20 februari 2019
Banskötsel- Tips för Grönyteproffs!

Gustav Larsson är Course Manager/Banchef på S:t Arild Golfklubb och sedan flera år tillbaka expert på allt som gäller gräs och gröna gräsmattor. Här tipsar han om hur han använder Tergents produkter för grönyteproffs till S:t Arilds fairways, tee’s och greener.

Herbinass:


Herbinass är ett väldigt bra vätmedel som jag använder på olika sätt under säsongen. Exempelvis kör jag det i ett rullande program var fjärde vecka på mina tee´s och fairways. På dessa ytor är det inte tvunget att vattna in medlet men jag är däremot noga med att aldrig använda det i starkt solljus, som under sommarmånaderna. Doseringen jag använder är 10 -15 liter/ha. Vätskemängd 600 liter/ha.

Jag behandlar även vissa greener med Herbinass och upplever även här ett mycket bra resultat. Jag använder framför allt Herbinass på de greener som har en tendens att torka ut fortare. På dessa ytor är det dock väldigt viktigt att Herbinass vattnas in kraftigt efter applicering. Annars kommer det att bränna på green. Jag testar mig fram men kommer förmodligen köra alla greener med Herbinass under säsongen 2019. Doseringen jag använder är 5-15 liter/ha. Vätskemängd 600 liter/ha.

Med start i mitten av augusti använder jag även Herbinass som antidaggmedel. Det innebär att jag blandar 1 liter Herbinass per 100 liter jag fyller i sprutan och 2 kg Melstar per 100 liter. Som exempel tar min spruta 750 liter. Då blandar jag i 7,5 liter Herbinass och 14 kg Melstar. Sedan kör jag ut detta när greenerna är helt torra mitt på dagen. Då kan jag räkna med mellan 4 -10 dagar med betydligt mindre dagg på greenerna. Denna blandning har jag kört de senaste tre åren med fantastiskt bra resultat och det är därför något jag starkt kan rekommendera! Dels för att det verkligen är bra. Men även för att det är en extremt billig antidaggblandning.

PS: NoFoam Ultra är ett måste när man använder Herbinass!

Läs mer om Herbinass här!


Produkter för grönyteproffs
Gustav med Tergents sortiment för grönyteproffs

Melstar:


Melstar är ett fantastisk kristallint järnsulfat som jag använder främst under vår och höst, det senare för att invintra gräset på ett bra sätt. Jag använder Melstar på fairway, tee och green. Doseringen pendlar en hel del beroende på tid på året.

  • Green = 5 -20 kg/ha
  • Tee = 10 – 30 kg/ha
  • Fairway = 10 -30 kg/ha

Man bör vara försiktig med hur man doserar Melstar då överdosering kan skapa problem. Jag kör alltid 600 liter/ha i vätskemängd när jag sprutar ut Melstar.

Nyttan med att använda Melstar är att det skapar en försurande miljö där mossa och svampsporer/mycel trivs sämre. Denna miljö är ett resultat av Melstars tillfälliga justering utav pH-värdet i mattan. Gräset får även en mörkare färg vilket förbättrar grässtrånas förutsättningar för att lagra solljus/kolhydrater och därigenom förbereda sig inför vintern. Dessa förberedelser inför vintern banar även väg för en bra start på våren.

Effekt av järnsulfat
Järnsulfat ger gräset en mörkare färg

Effekt av järnsulfat på golfbana
Resultatet av blandning mellan Melstar, Herbinass & NoFoam Ultra på green

Gustav testar blandningen på S:t Arild Golfklubb

För att få resultatet ovan blanda enligt dosering:

  • Totalt 757 liter vatten, vätskemängd 600L/ha
  • 30 kg Melstar
  • 8 Liter Herbinass
  • En kork av NoFoam Ultra

Jag är mycket nöjd, gräset blir väldigt mörkt och daggen hålls borta trots dimmigt väder!

Läs mer om Melstar S här!

Tergent erbjuder även järnsulfat i pulverform- Ferrogent: läs mer här!

Samt i granulerad form- Ferrogent Granulat: läs mer här!

FoamMark


Jag har nyligen börjat använda skummarkör då jag bytt till en ny spruta. Jag har hört många historier om hur folk lyckats blanda allt från snöbollar som aldrig försvinner till vita linjer. Jag har provat flera olika skumprodukter men kan helt ärligt säga att FoamMark ifrån Tergent är den i särklass bästa. Enligt mig är FoamMark den produkt på marknaden som är absolut enklast att blanda och få rätt skum av. Blanda den enligt anvisningarna på förpackningen så kommer du att få likadant skum varje gång. Skummet avdunstar efter en lite stund.

Läs mer om FoamMark här!

Golfbana Arilds Golfklubb
S:t Arild Golfklubb

SprayMark


Innan jag införskaffade en spruta med skummarkör så använde jag SprayMark sprutmarkeringsfärg vid varje körning. Men jag har faktiskt fortsatt att använda SprayMark även efter det! Anledningen är att SprayMark håller längre än bara några timmar. Jag upplever att jag får en snygg/frisk grön färg i hela 3-5 dagar efter behandling!

Läs mer om SprayMark här!

NoFoam Ultra


Jag använder NoFoamUltra så fort jag får tendenser till skum i tanken på sprutan. Skummet försvinner direkt! Om man har problem med att det bildas skum i spruttanken så är det problemet helt borta om man använder NoFoam Ultra. Testa!

Läs mer om NoFoam Ultra här!

Golfbana

Andra produkter som är användbara på golfbanan


Tercol
- Professionell rengöring mot alger, smuts och påväxt på alla ytor utomhus.

Läs mer här!

OgräsNIX Trippel Effekt- Unikt och patenterat bekämpningsmedel för effektiv bekämpning av ogräs och annan oönskad vegetation.

Läs mer här!

MyrNIX- KRAV-godkänd bekämpning mot myror och andra krypande skadeinsekter.

Läs mer här!


 
 Gräs