Marksten- inspiration, trender & rengöring

06 augusti 2018
Marksten- inspiration, trender & rengöring

Marksten, murar, kantstöd, dekorsten eller trappor, Flisby har stenkoll, då de verkligen har koll på just sten. Flisby är specialister på trädgårdens golv och har idag marknadens bredaste produktsortiment för både konsumenter, anläggare och entreprenörer. Tergent har pratat inspiration, trender och rengöring med Rickard Hjälm, Flisbys VD och stenexpert:

- Vi kan sten! Vi har jobbat med detta i över 50 år och älskar det vi håller på med. Hos Flisby får du hjälp med råd och idéer av vår kunniga personal. Vi har marknadens bredaste sortiment så du hittar alltid en sten som passar din smak eller din plånbok. 

Marksten stenläggning
Grå granit på uteplatsen.

"För en romantisk känsla passar den oregelbundna skiffern perfekt!"

Om Rickard måste välja en favorit i det breda stensortimentet så blir det skiffer:

- Det är en natursten som passar in i både moderna som romantiska trädgårdar och som dessutom är mycket lättskött. För de modernare hemmen rekommenderar vi strikta skifferplattor och för en romantisk känsla passar den oregelbundna skiffern perfekt, gärna i den mjukare sandmelerade färgen.

Stenläggning Marksten
Grå oregelbunden skiffer.

Marksten Stenläggning
T.v. Sandsten Romanum sand. T.h. Sandsten Romanum grå med kantsten i granit.

När det är dags att välja marksten till trädgården finns det mycket att tänka på. Bland annat menar Rickard att man bör anpassa plattorna till husets arkitektur. Om huset är modernt eller gammalt, vilken färgsättning det har samt tomtens beskaffenhet.

- Man kan dela upp stenvalet i tre olika delar: Val av färg, val av stil och val av storlek. Färgen på stenarna ska passa ihop med fasaden och takfärgen på ditt hus. Arkitekturen spelar in när det kommer till vilken stil som passar till ditt boende, exempelvis ett funkishus. Sedan är det storleken som ska passa, även om stora plattor är trendigt i dagsläget kanske det inte passar just ditt hus.


Romantisk trädgård med en kreativ stenläggning i svart skiffer.

"Att anlägga en stencirkel som trädgårdens oas är ett enkelt och effektivt sätt att lyfta trädgårdens intryck."

Just nu menar Rickard att de största trenderna inom marksten är stora plattor, grafit och svart. Ett hett tips för en spännande stensättning är att anlägga en stencirkel:

- Att väcka trädgården till liv med hjälp av sten innebär inga större ingrepp. Att anlägga en stencirkel som trädgårdens oas är ett enkelt och effektivt sätt att lyfta trädgårdens intryck. En spännande detalj kan vara att placera en granitkompass i cirkelns mitt och att därtill ljussätta exempelvis ett närliggande träd underifrån.


Utställningen vid stenbutiken i Flisby underhålls med Tercol varje år.

"Vi har testat Tercol på allt utom kompositmaterial och det fungerar verkligen!"

Sten behöver ibland kärlek och underhåll. För att bibehålla en prydlig stenläggning rekommenderar Richard att rengöra med Tercol två gånger per år och hålla undan ogräs och mossa i fogarna.

- Vi har testat Tercol på allt utom kompositmaterial och det fungerar verkligen! På riktigt smutsiga ytor så har vi fått köra på Tercol två gånger. Det svåraste att få bort är något som heter Flisepest, en slags lav som ger vita prickar, men även det har vi fått bort när vi kört flera gånger. Det är dock inget fläckborttagningsmedel så om det hamnat färg, olja eller liknande på plattorna går inte det bort med Tercol.

När du rengör din marksten med Tercol ska du spraya eller pensla ett tunt lager Tercol över den utsatta ytan och låta verka i minst tre regnfria dygn. På högabsorberande material och vid kraftiga angrepp kan du spraya tills lösningen börjar rinna. Väder och vind avlägsnar sedan resterande smutsbeläggningar. Vid kraftig påväxt eller på svåråtkomliga ytor: borsta, spola av eller högtryckstvätta (ej på betong) efter 3-4 veckor. Om extra lång effekt önskas kan ytan behandlas ytterligare en gång efter avspolning. Låt sedan denna behandling sitta kvar. Den gröna påväxtbeläggningen skiftar ofta färg till brun efter behandlingen, men det försvinner med tiden. Det kan ta lite längre tid för påväxten att lossna från porösa ytor som stenläggningar eller betong än från släta ytor. Läs mer om Tercol här!

Vill du läsa mer om Flisby? Besök dera hemsida här!
Läs Tergents andra inspirerande och rådgivande blogginlägg:

 About