Växtråd och trädgårdstips- På rundtur hos Flyinge Plantshop

16 juli 2018
Växtråd och trädgårdstips- På rundtur hos Flyinge Plantshop

Flyinge Plantshop är Skånes största Garden Center med egen odling, parti/företagsförsäljning och ett café. Vi träffar trädgårdsingenjören Pontus Eriksson, butikschef och personalansvarig på Flyinge Plantshop. Enligt Pontus har Flyinge Plantshop det bredaste sortimentet av trädgårdsväxter, den bästa servicen och en mycket hög kunskap. Pontus tar med oss på en rundtur i Gardencentret och ger oss värdefulla tips om träd, buskar och blommor. Vi får veta vilka de största trenderna är just nu, vad man ska tänka på när man planterar i kruka och mycket mer!

Flyinge Plantshop säljer allt från söta krukväxter som passar fint i vardagsrummet till träd som kan skänka skugga i trädgården. Här ser vi en liten nejlika (säsongsväxt).

Astilbe 'Erika'

Ljusrosa astilbe "Erika".

Pontus inleder vår rundtur med att ge lite sommartips för trädgården. En härlig sommarträdgård menar Pontus att man får om man satsar på många dimensioner, som doft, vattenspel, grönska, blomning, höjd, skugga, sol, insekter och fåglar. Om du ska sätta nya växter i sommar rekommenderar Pontus att satsa på torktåliga sedumarter, lavendel, kryddor och liknande.

- Under sommaren bör man lägga mest tid på att beskära träd, putsa på växterna, se till att vattna ordentligt, gödsla i viss mån och hålla nere ogräset!

 (TIPS: Vill du snabbt och effektivt bli av med ogräset finns Tergents OgräsNIX Trippel effekt att inhandla hos Flyinge Plantshop.)


I Flyinge Plantshops visningsträdgård kan man få inspiration till vackra och spännande kombinationer.


Varför inte blanda blommor och blad med ett iögonfallande prydnadsföremål?

När hösten närmar sig menar Pontus att det är dags att göra sig redo för planteringen av växter, buskar och träd:

- Vi brukar räkna sista delen av september som höst och sen löper bra planteringsmånader fram till november, ibland även in på december om det är milt väder. Anledningen till varför man bör plantera under hösten är att växterna är som finast då. Det är dessutom en annan markfukt som gynnar rotetablering och gör att växterna får ett försprång inför kommande säsong.

Plantering av träd
Hösten innebär med fördel plantering av träd och andra växter.

Acer Tataricum "Hot Wings"
Acer Tataricum "Hot Wings".

Pontus berättar att servicen är viktig hos Flyinge Plantshop och att de ofta tipsar kunderna om vart de bör placera sina växter för att de ska må som bäst. Skugga, dränering och sol är faktorer som spelar en viktig roll för växternas välmående. Rhododendron och Lavendel är två exempel på växter med speciella behov:

- Rhododendron är en skuggväxt som trivs bäst i skugga och i surjordsrabatter med ett lågt pH-värde. Lavendel vill istället stå i full sol och väldränerat. Även de flesta rosorna vill stå i sol. Det gäller att få rätt växt på rätt plats rent ståndortsmässigt!

Rosor
Rosor trivs för det mesta bäst i sol.

"Bambu trivs oftast bäst i halvskugga och fuktig jord."

Vi går förbi Flyinge Plantshops stora bambusortiment och Pontus förklarar att bambu är en stor trend just nu, kanske eftersom det är en växt som passar i de flesta trädgårdar då den finns i flera olika storlekar och former:

- Jag tror att det vintergröna gräset, som bambu är, lockar med sin vinterkvalitet, sitt trivsamma prasslande och sin friskhet, men även med sin asiatiska touch. De flesta bambuväxter är dessutom lättskötta. Det krävs egentligen ingen vidares skötsel mer än vattning och gödsling. Men se dock upp för vissa arter som är snabbväxande och lätt sprider sig. Tänk även på att välja rätt sort för platsen i trädgården. Bambu trivs oftast bäst i halvskugga och fuktig jord.

Bambu
Bambu ger ifrån sig ett trivsamt prassel.

Bambu
Bambun finns i flera olika storlekar.

"Tänk på sluthöjden och bredden..."

Förutom bambu nämner Pontus dahlior, prydnadsgräs, lavendel, jätteverbena, medelhavsväxter, färgrika blommor och bladkontraster som framstående trädgårdstrender. Bladkontraster ser vi många exempel på i Flyinge Plantshops inspirationsutställningar. I utställningarna ser vi även att växterna placerats i olika höjdnivåer för att skapa spännande blickfång.

- Tänk på sluthöjden och bredden, hur stor blir växten? Räkna in det i planeringen! Växterna kan sättas tätare i början men kan senare behöva gallras bort för bästa form, annars skapas mycket onödig beskärning och skötsel. När det gäller kontraster så är blad enkelt att variera, men tänk även på formklippning, växtsättning, blad/barr-färger och liknande.

Prydnadsgräs
Prydnadsgräs är ett populärt inslag i trädgården.

Höjdskillnader i trädgården
Höjdskillnader ger en vacker effekt.

Lövkontrast.
Pontus visar de tydliga kontrasterna mellan den ryska kornellen (Cornos alba) ”Ivory Halo” och smällspirean (Physocarpus opolifolius) ”Summerwine”.

Vi fortsätter förbi Flyinge Plantshops många vackra krukor och Pontus poängterar att det är väldigt populärt att plantera allt från små växter till träd i krukor och urnor idag, men att det finns en del att tänka på om man vill nå perfekt resultat:

- Allt i kruka, urna eller annan behållare är isolerad volym, vilket innebär att det är viktigt att styra med rätt vattning, gödsling och vinterförvaring beroende på vilken växt som finns däri. Tänk även på dränering vid mycket regn och att rötterna behöver syre för att må bra. Vissa växter blir stora och kan stå i krukan en begränsad tid, men därefter bör de utplanteras i marken.

Krukor
Även små träd kan planteras i kruka om de sköts på rätt sätt.

Krukor
Stora krukor i naturfärger är en trend.

På blomavdelningen väcker de vackra hortensiorna till sig uppmärksamhet. De poppar i sina pastellfärger och sin bulliga form. Pontus menar att många vill åt den blå färgen på hortensiorna men att inte alla går att blåfärga. Hortensior kan bli blå när pH-värdet i jorden är lågt. Vilket ibland innebär att man behöver sänka pH-värdet i jorden för att nå önskat resultat (TIPS: detta kan man bland annat göra genom att vattna ut Tergents Ferrogent över de rabatter där Hortensiorna sitter).

Hortensior

Trädgårdshortensian (Hydrangea macrophylla) Twist'n shout.

Hortensior

Hortensior kan bli blå när pH-värdet i jorden är lågt.

När vi vandrat igenom det gröna och blomstrande Gardencentret når vi Flyinge Plantshops innebutik. Här står bland annat Tercol. Pontus berättar att Flyinge Plantshop använder Tercol för att rengöra de träbord som växterna står på. Även OgräsNIX Trippel Effekt har Flyinge Plantshop använt för att bli av med ogräset på gården.

´Tercol & OgräsNIX Trippel Effekt

Hos Flyinge Plantshop kan du inhandla Tergents algrengöringsmedel Tercol och ogräsmedlet OgräsNIX Trippel Effekt.

Se vår andra inspirerande och rådgivande blogginlägg på http://tergent.se/Blogg

Läs Tergents andra inspirerande och rådgivande blogginlägg:

%MCEPASTEBIN%
 About