Trädgårdsarbete ska vara lustfyllt- Anna Visala

04 juli 2018
Trädgårdsarbete ska vara lustfyllt- Anna Visala

Trädgårdsarbete bland grönska och fågelkvitter och att inspirera med kreativa trädgårdsidéer är något Anna Visala gärna lägger sin tid på. Anna Visala är en otroligt hängiven trädgårdsfantast och Tergent träffar henne för att samtala om betydelsen av att spendera tid i det gröna och lyckan som en trädgård kan ge. Anna, som är utbildad trädgårdsingenjör och driver Visala Trädgård, ger dessutom en hel drös med användbara tips för både nyfikna trädgårdsamatörer som helhjärtade trädgårdsentusiaster. Vi träffar Anna i hennes odlingslott i Helsingborg där det vimlar av alla möjliga sorters färggranna växter och blommor!

Anna Visala driver Visala Trädgård med utgångspunkten att förmedla det hon älskar mest - möjligheterna med trädgård:

- Därför erbjuder jag många trädgårdsrådgivningar på plats i folks trädgårdar där man kan ställa alla frågor om design, växtval, odling, artbestämning, skadedjur, beskärning, träd, buskar och... Allt! Jag erbjuder också trädgårdsafterworks där jag inspirerar under mer avslappnade former, samt föreläser. Emellanåt gör jag trädgårdsdesignskisser, eller mer praktiskt trädgårdsarbete som att rensa ogräs, beskära träd, köpa in och plantera krukor och rabatter... Allting som är vansinnigt roligt, helt enkelt.

Malva i försommarskrud
Malva i försommarskrud.

Violett kålrabbi
Den violetta kålrabbin äter Anna som man äter äpple, och steker blasten tillsammans med vitlöksblast.

Anna beskriver sig själv som glad, energisk och personlig. Hon är en trädgårdsingenjör, tvåbarnsmor, fru, odlare och perennälskare. Intresset för trädgård är djupt rotat:

- Jag tror att jag föddes med intresse för perenner, träd och buskar. Vi flyttade ifrån en trädgård när jag var sju år gammal och än idag ser jag hela den trädgården framför mig. Jag kan exakt rita ut var sköldpaddsörten, tremastarblommorna, vinbären och gullregnet stod, och namnge buskarna i häcken som gränsade mot cypresskogen. Hur kunde min 7-åriga hjärna registrera allt detta? Jag visste ju inte ens vad växterna hette!

Anna sommarsår morotsfrön
Anna sommarsår morotsfrön.

Det roligaste med trädgård tycker Anna är föreställningarna om hur det kommer att bli sen, utan att förringa nu:

- Själva genomförandet skänker lugn, att gräva upp, plantera, vattna, ytkompostera, att få ägna sig åt trädgårdsarbete med händer och kropp. Men själva dansen, föreställningen om den där trädgården som aldrig blir klar, den pågår i mitt huvud året runt, och den är en del av meningen med mitt liv.

Pumpa
Att odla pumpa är spännande för både barn och vuxna!

Blomma pumpa
Täckodla gärna pumpan med organiskt material och främst massor av gräsklipp.

 "Har du ingen visningsträdgård så har du en egen trädgård och där får du göra som du vill."

Anna är övertygad om att trädgårdsarbete är hälsosamt för de allra flesta. I alla fall när det innebär fysisk aktivitet utomhus omringad av grönska och fågelkvitter. Samtidigt är hon fullt medveten om att inte alla går in i det ”nirvanalikande tillstånd” som hon själv menar att hon upplever i trädgården. Anna anser inte att det ska finnas någon stress eller måsten med trädgården utan att det viktigaste ju faktiskt är att njuta:

- Har du ingen visningsträdgård så har du en egen trädgård och där får du göra som du vill. Lägg dig på gräset och kolla upp i träden, hett tips. Risken är att du blir lugnare. Gå dagliga rundor och kolla om pionerna slagit ut, tjuva tomatplantor och ät krusbär. Njut på det stora hela över att du har en trädgård. Det är inte alla förunnat. Har du mer tid kan du krångla med robotgräsklipparen, kantskära, knipsa av döda blommor och kasta dem direkt i rabatten för att få fin jord. Vattna grönsakerna om det inte är bevattningsförbud. Vittja ölfällorna för mördarsniglarna. Ät frukost, lunch och middag utomhus.

Anna menar att trädgården idag inte bara är en förlängning av vardagsrummet utan även av oss som personer:

- Denna trend är bra för att den får människor att vilja göra något av sin trädgård, och dålig eftersom jag ser trädgård som ett sätt att slappna av, inte ett sätt att bevisa något på.

Om man har lust att pyssla om sin trädgård men saknar inspiration kan ett första steg vara att kolla in Pinterest:

- Man kan söka på allt! Det finns inspirerande bilder på allt från stigar, gröna plank, uteplatser, träd, buskar, lummiga woodlands, soptunneskjul, lekstugor, gräsmattor, allt! Sen ringer man mig och säger ”Hjäääälp!”, så kommer jag glad i hågen och ser möjligheter, ger skräddarsydda förslag och skänker hopp och grönskande livsglädje igen genom trädgårdsrådgivning eller en trädgårdsafterwork till exempel.

Vita vinbär och amerikanska blåbär
T.v. Vita vinbär slinker lätt ned som frukost, mellanmål, lunch och middag när Anna pysslar på lotten.
T.h. De amerikanska blåbären väntar på sin blåa färg.

"Ytkompostering är en synnerligen finurlig kompostmetod i torrperioder."

Vill man anstränga sig för att underhålla rabatter och växter även under en torrperiod som den vi befinner oss i just nu föreslår Anna att man ska ytkompostera:

- Ytkompostering är en synnerligen finurlig kompostmetod i torrperioder och utomordentligt förenad med tanken på att göra minsta lilla för att uppnå största ekologiska effekt. Ytkompostering innebär att man lägger allt sitt trädgårdsavfall direkt på marken i tunnare eller tjockare lager under perenner, buskar, träd och bland odlingarna för att behållamarkfukten, slippa rensa ogräs, påföra organiskt material som bygger upp jorden och efterlikna naturen på alla sätt och vis.

Ytkompostering, ytkompostera purjolökar
Gammalt trädgårdsavfall täcker purjolöksodlingen. Ytkompostering är perfekt vid torka!

"Ett ovanligt förslag för en stor trädgård är att strunta i att klippa gräsmattan helt..."

Vi frågade Anna om hon hade några tips om man tycker att trädgården känns för liten, eller tvärtom om man har en stor yta som varken känns ombonad eller mysig:

- Ett sätt att göra en liten trädgård ännu mindre är att bara ha gräsmatta och buskar i ytterkanten. Då ser det verkligen jättelitet ut. Om man istället gör grillplats, planterar träd, perenner och buskar, sätter upp grönskande plank, har olika beläggning på marken som gräs, sten, trä eller flis, ja då upplevs den där lilla plätten som mycket större. Gör ett blickfång längst ner i trädgården med några vackra träd, säg Himalyabjörkar, Betula utilis i grupp och voilà! Både höjd, blickfång, rumskänsla och djärvhet i ett enda slag! Våga! Det är nog mitt stora tips. Det mesta får plats med lite planering.

- Ett ovanligt förslag för en stor trädgård är att strunta i att klippa gräsmattan helt och istället bara göra klippta gångar med gräsklipparen där man ändå inte går så mycket. Det ser otroligt städat ut, och känns ombonat. Ett annat tips är att våga köpa uppvuxna och stora träd. Det är väldigt sällan man ångrar höjdskillnader i trädgården, och i stora trädgårdar, liksom i mindre, ”landar” huset bredvid ett stort träd.

Schersmin
Schersminen skänker väldoft.

"Mindre barn vill hellre ha små gångar och hemliga vrår som de kan leka i, än en öppen gräsmatta."

Anna har gästat många trädgårdar men kan fortfarande bli häpen över hur man ofta placerar sitt växthus långt ifrån huset. Om man istället väljer att placera växthuset nära menar Anna att man alltid har tid för att vattna, hämta tomater eller bara njuta. Anna tipsar även om hur man kan få sina barn att uppskatta trädgården och utemiljöerna:

- Man måste inte vara utomhus och i trädgården om man inte vill, det är nummer ett. Mindre barn vill hellre ha små gångar och hemliga vrår som de kan leka i, än en öppen gräsmatta. Ibland vet inte barn möjligheterna med trädgård, ens om man frågar dem, och där får vi visa, genom att plantera bärbuskar, vattna med liten vattenkanna och se någonting växa, kladda med jord och lera, måla med ”pensel” i form av fågelfjäder doppad i vatten och så vidare. Ta sig tid, precis som med allt annat vi vill att de ska intressera sig för och göra.

Blåklint
Blåklint

Stäppsalvia årets perenn 1997
Stäppsalvia (Salvia nemorosa), årets Perenn 1997.

"Satsa på stora grupper av samma perenner... "

Vi fortsätter med att fråga Anna om vilka växter alla borde ha i sin trädgård eller på sin balkong? Anna menar att ett idiotsäkert kort både för stora krukor (minst 50 liter) och på friland är ”årets perenn”. Gemensamt för Årets perenn som presenteras varje år av Perennagruppen är att de blommar länge, är friska, härdiga, lättodlade och anspråkslösa:

- Satsa på stora grupper av samma perenner så att det ser något ut, även i en liten trädgård. Perenner gör man ju ingenting med, de återkommer varje år och klipps ned på våren. Dela det avklippta i mindre bitar och låt det ligga kvar på marken, så ökar du på sikt humushalten i jorden.

Exempel på årets perenn: Ulleternell, Anaphalis triplinervis, Blodnäva Geranium sanguineum ‘Max Frei’, Sköldpaddsört, Chelone obliqua, Stjärnflocka, Astrantia major, Jättetåtel, Molinia arundinacea, Blomsterfunkia, Hosta fortunei, Bolltistel, Echinops bannaticus, Stäppsalvia Salvia nemorosa, Röd solhatt, Echinacea purpurea, Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, Höstsilverax, Actaea simplex.

Vit digitalis
T.v. Anna vid sina starkt förgrenade rosenskäror- toppa dem när de är små så blir de som buskar tipsar Anna!

T.h. Vit digitalis.

På frågan hur Annas drömträdgård ser ut svarar hon eftertänksamt:

- Som småbarnsförälder drömmer jag om tid i alla dess former, haha. Drömmen innefattar då ca 1 hektar trädgård med grönsaksodlingar blandat med perenner nära huset, bågväxthus, stora trädkojor för familjen att sova i under sommarhalvåret, orörd naturtomt, experimentodlingar med för oss ännu inte etablerade perenner från England och en trädgård som jag kan utgå ifrån, både privat och professionellt. Tänk att få bjuda hem människor för kurser, föreläsningar, trädvandringar, grönsaksodlande och biholks-byggande! Och att kunna visa mina kunder olika sorters perenner och inspirera till ett lugnare men ändå rikare trädgårdsliv!

Vill ni läsa mer om Anna och Visala Trädgård? Besök http://www.visalatradgard.se/.

Läs Tergents andra inspirerande och rådgivande blogginlägg:

 About