Hemma hos Arkitektens Trädgård

21 maj 2018
Hemma hos Arkitektens Trädgård

Anna Karlberg är 35 år och bor med sin man och sina två små barn i en villa i Ramlösa. Anna är landskapsarkitekt med en utbildning från SLU Alnarp och arbetar till vardags på Helsingborgs stadsbyggnadskontor. Anna har drivit den populära trädgårdsbloggen och Instagramkontot Arkitektens trädgård sedan 2015, där delar hon med sig av bilder från sin trädgård och sitt hem, reportage från andra trädgårdar, designtips samt mycket annan härlig trädgårdsinspiration!

Orangeri

Anna utanför det mysiga orangeriet som byggdes förra året.

Orangeri

Orangeriet är en av favoritplatserna i trädgården och hemmet.

Annas starka intresse för trädgård och trädgårdsdesign har funnits med henne hela livet. Anna växte upp ett stenkast från Sofiero slott & slottsträdgård där hennes pappa drev restaurang.

- Som barn lekte jag jämt i parken och intresserade mig för växter väldigt tidigt. Jag satte mina första frön som fyraåring och när jag praktiserade i högstadiet valde jag att testa på jobbet som trädgårdsmästare på Sofiero och att jobba i trädgårdshandeln i parken. Jag fick sedan sommarjobb där och på den vägen är det. Innan jag började plugga var jag i både England och Frankrike och jobbade på plantskolor.

Anna spenderar idag mycket tid med händerna i jord och rabatter, men skulle motivationen tryta har hon ett knep:

- Bra redskap är alltid viktigt för att det ska vara roligt att jobba tycker jag. Om det känns motigt- unna dig en riktigt bra sekatör, en ny spade och ett par kvalitetshandskar så ska du se att det blir mycket roligare!

Inspiration är också en viktig del för att fortsätta hålla sig motiverad. Annas största inspirationskällor är Ulla Molin (svensk trädgårdsdesigner), Claus Dalby (dansk trädgårdspersonlighet), Victoria Skoglund (som driver Zetas trädgård) och brittiska landskapsarkitekten Dan Pearson.

Äppelträd

Magisk grönska under det blommande äppelträdet.

Anna vet vad som lägger grunden till en vacker och harmonisk trädgård:

- Det viktigaste tycker jag är insynsskydd och bra belysning, har man det har man en väldigt bra grund att bygga vidare på. Mycket grönska är viktigt! Och träd!

Något av det Anna är mest nöjd över i sin egendesignade trädgård är orangeriet som byggdes förra året, samt den runda köksträdgården i cortenstål. Skulle hon fortsätta drömma hade hon velat plantera fler stora träd och skapa en större köksträdgård. Besöker hon andra trädgårdar lägger Anna ett extra öga på golvet och växtligheten:

- Jag älskar natursten och brukar direkt syna trädgårdens olika golv. Sen är jag svag för alla lundliknande miljöer med flerstammiga träd, ormbunkar, funkior och frodiga marktäckare!

T.v. Blommor på trädäcket som nyligen rengjordes med Tergents Tercol. T.h. Delar av den runda köksträdgården i trendigt cortenstål, en annan storfavorit i trädgården.

Att odla ätbart menar Anna är en av vårens och sommarens största trädgårdstrender, även på små balkonger och uteplatser. Terrakotta är tillbaka efter några år då betongkrukor och svarta krukor varit väldigt populärt. Ormbunkar och skogskänsla i trädgården är också efterfrågat enligt Anna.

Köksträdgård

En arbetsbänk i trädgården är ett måste för den som vill pyssla om trädgården utan att slita på rygg och knän.

I ett samarbete med Tergent har Anna fått testa några av Tergents produkter och skrivit om dem i sin blogg. Än så länge har Anna testat och skrivit om HalkNIX, Tercol  , OgräsNIX Trippel Effekt  och GrönTrädgård Eco. Du ser mer av Anna och hennes trädgård på bloggen eller Instagram!

Läs Tergents andra inspirerande och rådgivande blogginlägg:

%MCEPASTEBIN%