Gräsmattan året runt – handfasta tips från greenkeeper Gustav Larsson

04 maj 2018
Gräsmattan året runt – handfasta tips från greenkeeper Gustav Larsson

Gustav Larsson, Course manager/Banchef S:t Arild Golfklubb

Gustav Larsson är Course Manager/Banchef på S:t Arild Golfklubb och är sedan flera år tillbaka expert på allt som gäller gräs och gröna gräsmattor. Här tipsar han om hur du tar hand om din egen gräsmatta som en äkta greenkeeper!

Vackra vyer på S:t Arild Golfklubb

Vackra vyer på S:t Arild Golfklubb

November- mars:

Under vintermånaderna bör du undvika att beträda gräsmattan. När snön packas bildas isbarkar som kan sätta spår till våren.

Mars- april:

När snön har smält och gräsmattan torkat upp kan du återigen ge dig ut i din trädgård. Plocka upp grenar och skräp som vintern fört med sig och gå försiktigt över gräsmattan med en lövräfsa. Detta gör du för att lufta upp grässvålen och ge plantorna bättre syretillförsel.

April:

I april är jordtemperaturen vanligtvis runt 8°C vilket betyder att det är dags för första gödslingen. Tänk på att använda kväverikt NPK-gödsel som innehåller kväve, fosfor och kalium, tre av de viktigaste näringsämnena för växtlighet i trädgårdar. Tergents Greenkeeping Gräsgödsel Mossa & Ogräs är ett bra alternativ, använd ca 4 kg per 100 m². Vill du använda ett mer långtidsverkande organiskt alternativ fungerar Tergents kravmärkta allroundgödsel GrönTrädgård Eco utmärkt. Då ska du istället sprida ut 3.5 kg per 100 m².

Använd helst inte kalksalpeter då denna endast innehåller nitratkväve. Nitratkväve verkar intensivt men kortvarigt och gödslar du för sällan kan växterna snabbt drabbas av näringsbrist och lämna utrymme för mossa och ogräs.

Gustav klipper greenen på S:t Arild Golfklubb

Gustav klipper greenen på S:t Arild Golfklubb

Maj:

När du upplever att din gräsmatta har tillväxt är det dags att klippa första gången. Se till att använda en nyslipad kniv på din gräsklippare. Du bör eftersträva ett rent snitt så att gräset inte behöver lägga energi på avslitna strån. När mattan blivit klippt mellan två till tre gånger är det dags för en rejäl ansiktslyftning.

Om det finns mossa i gräsmattan kan du använda dig av en mossbekämpningsprodukt som Tergents MossNIX, lös upp pulvret i vatten och sprid ut med vattenkanna försedd med ramp eller stril.

Efter någon dag ska du sedan vertikalskära gräsmattan. Observera att allt för tidig vertikalskärning skadar mer än vad det gör nytta! Samla upp mossa och övrigt spill efter skärningen.

Stödså sedan med nytt gräsfrö, ca 0,5-1kg per 100m². Önskar du gräsplantor med galant karaktär ska du använda en blandning med rödsvingel eller ängsgröe. Eftersträvar du istället en slitstarkare variant kan du så in en blandning med rajgräs, observera dock att rajgräs har större höjdtillväxt än övriga arter. Täck de nysådda fröerna med 2-3 mm dressgods. Bäst resultat ger tvättad dressand men det fungerar även bra att använda lätt sandblandad jord. Efter sådden är det viktigt att hålla ytan fuktig så att gräsfröna kan gro, vattna hellre ofta och lite.

Använder du Greenkeeping Gräsgödsel Mossa & Ogräs är det i slutet av maj dags för den andra givan.

Juni:

Försommartorka? Om du kan och får vattna så gör det rejält och vid färre tillfällen, gärna kväll eller nattetid. Fukten ska helst ner till 20-25 cm djup, detta eftersom vi vill att gräsrötterna ska söka sig nedåt och resultera i längre rötter. För mycket kladdvattnande gynnar ogräs som vitgröe och tvingar istället rötterna mot ytan.

Använder du GrönTrädgård Eco är det i juni dags för den andra givan.

Har du mycket örtogräs i din gräsmatta kan du använda Tergents OgräsNIX Trippel Effekt för att punktmarkera dessa. Tänk i så fall på att använda förpackningen med skumfunktion. Lägg en skumboll i ogräsrosetten och minimera risken för påverkan på gräset runt omkring.

Juli:

Under denna härliga sommarmånad gör du bäst i att slappna av och njuta av din gröna och frodiga gräsmatta.

Använder du Greenkeeping Gräsgödsel Mossa & Ogräs är det mitt i juli dags för tredje givan.


Augusti- september:

I augusti är det dags för tredje och sista givan om du använder GrönTrädgård Eco. Beroende på väder kan det ibland finnas utrymme för en giva till.

Sista veckan i augusti eller första veckan i september bör du sprida ut sista givan av Greenkeeping Gräsgödsel Mossa & Ogräs. Den här gången räcker det att lägga ut 2kg per 100m². Anledningen till att du bör gå ner i dos är att vi förbereder gräset inför vintervila och därför inte eftersträvar någon jättetillväxt.

Oktober:

Det är dags att klippa gräset en sista gång innan vintern. Lämplig klipphöjd är ca 50mm. Samla gärna upp klippet med en lövräfsa, det gör att du samtidigt luftar upp ytan.

Avsluta året med att behandla gräsmattan med järnsulfat. Ferrogent är ett järnsulfat i pulverform som du enkelt blandar ut med vatten och vattnar ut över hela gräsmattan. Mellan 0.5 till 1kg Ferrogent är lagom till 10 liter vatten. Järnsulfat verkar surgörande och sänker under en period pH-värdet i din matta. Detta är kanon eftersom mossa och ogräs inte trivs när det blir kraftiga förändringar i pH-värdet. Viktigt att nämna är dock att denna förändring endast är tillfällig, när järnsulfatet neutraliseras av syre återgår pH-värdet till neutralt igen. Järnsulfatet gör även att din gräsmatta får en mörkare färg. En mörkare matta kan absorbera mer solljus och lagra kolhydrater inför vintern så att den kan komma igång snabbare till våren.  

Sammanfattning:

Gödsling:

Alt 1: Greenkeeping Gräsgödsel mossa & Ogräs, 4kg per 100m² under april, maj och juli, 2kg per 100m² i augusti. Ca 5-6 veckor mellan givorna. Järnsulfat Ferrogent i oktober, 0.5kg till 1kg i 10 liter vatten.

Alt 2: GrönTrädgård Eco, 3.5 kg per 100m² under april, juni och augusti, 6-8 veckor mellan givorna. Järnsulfat Ferrogent i oktober, 0.5kg till 1kg i 10 liter vatten. Om det behövs rekommenderas en likadan dos i april.

Alt 3: GrönareGräs. Om du upplever att din gräsmatta reagerar dåligt eller inte håller färgen kan du stötta dessa ytor med ett näringstillskott, exempelvis Tergents GrönareGräs. Grönaregräs kan även vara ett alternativ vid en tidig vår, då den kan läggas som första startgiva. Försök att gödsla strax före ett regn alternativt vattna mattan för optimal effekt.

Stödsådd:

Blanda en näve gräsfrö i en hink med dressand eller lätt jord och låt stå mörkt i max en vecka. När fröna förgrott kan du laga din skador och glesa partier i gräsytan med blandningen. Detta ger en snabbare etablering än med traditionell hjälpsådd. Glöm inte att vattna.

Bevattning:

Kladdvattna endast vid nysådd eller stödsådd, ge annars hellre en rejäl blöta mera sällan.

Örtogräs:

Gå över din matta någon gång i veckan och stick maskrosor och annat ogräs. Alternativt använd OgräsNIX Trippel Effekt med skumspray.

Mossa:

Använd ett mossbekämpningsmedel somTergents MossNIX vår och höst. Blanda 2dl MossNIX med 10 liter vatten och sprid ut lösningen med vattenkanna försedd med ramp eller stril.

Klippning:

Klipp inte för lågt då det ger grunda rötter. Vid torka och inför vintern, klipp inte lägre än 50 mm. Normal klipphöjd bör vara 35-40 mm. Generellt gäller att låg klipphöjd ger tätare matta och att hög klipphöjd ger djupare rötter.

Läs Tergents andra inspirerande och rådgivande blogginlägg: